Chabo hokje
 
   

Onderstaand volgt een suggestie voor een eenvoudig krielkippenhokje. Het is bedoeld voor een foktoompje bestaande uit een haan en twee ŗ drie hennen.  Ook is er al rekening gehouden met voldoende plaats voor enkele nakomelingen of de scheiding van broedende hennen, etc., doordat het hokje is ingedeeld in drie compartimenten: een 'binnenhok' en een 'buitenhok' eronder, dat overigens ook deel uit kan maken van het rennetje.

        

       

In feite is de hele constructie gebaseerd op het idee van een afgedekte omheining van acht tuinpalen en  kippengaas dat er tegenaan gespannen is, waar op een deel ervan een (houten) hok is geplaatst. Door de etage bouw, die trouwens het gedrag van kippen beantwoordt, wordt er meteen ruimte bespaard en kan ook het 'binnenhok' door meteen een handige werkhoogte te kiezen gemakkelijk schoon gehouden worden.

     

De aanbevolen minimale afmetingen van de omtrek van het geheel is ca. 230 bij 85 centimeter, waarbij het vloeroppervlak van het 'binnenhok' ca. 60 x 85 cm bedraagt, ongeveer de afmetingen van een opengeslagen krant. De hoogte van het 'binnenhok' is bij voorkeur ca. 60 cm, zodat er voldoende ruimte is voor een zitstok. De zitstok dient voldoende hoog geplaatst te worden, zodat niet telkens de staartveren van de haan of zelfs de hennen er tegenaan schuren. Het handigst is het van een zijwand van het 'binnenhok' een deur te maken en ook (eronder) in de ren een gazen deur te plaatsen. De dakdekking van de ren kan bestaan uit enkele aan elkaar bevestigde doorzichtige plastic golfplaatjes met aan weerskanten aan de onderzijde een lat. Met twee haken aan elke lat, die sluiten in ogen die in de palen de ren gedraaid zijn en in de uiteinden van een lat die aan de buitenzijde van het 'binnenhok' is bevestigd, kan dit lichte en nog steeds flexibele dak op zijn plaats gehouden worden, zelfs als het stormt, terwijl het tegelijk afneembaar blijft en voldoende licht doorlaat naar de ren. Door de ren van een dak te voorzien, blijft het er droog en kunnen er geen verontreinigingen van vogels uit 't wild in komen. Als het gedeelte onder het 'binnenhok' en het overige deel van de ren ook afsluitbaar wordt gemaakt, zijn er ten slotte drie compartimenten gecreŽerd. Met een (afsluitbare) opening in het 'binnenhok' -dat zich geheel onder het dak van de ren bevindt- en een loopplank of eenvoudig trapje vanuit deze opening naar de bodem van de ren is het kippenhok voltooid.

   
 
     
 
     

Voor een uitgebreide zaag- en timmerinstructie van met name het 'binnenhok' en alle deuren en schuiven zij naar de eigen bedrevenheid hierin verwezen. Zorg er wel voor dat er zo weinig mogelijk kieren in de constructie komen, want dit zijn de plaatsen bij uitstek waar eventuele kleine ongenode gasten zich bij voorkeur verstoppen. Gebruik daarom zoveel mogelijk plaatmateriaal voor bodem, wanden, deur en dak en dicht kieren af. Het afhellende dak van het 'binnenhok' is met asfaltpapier eenvoudig waterdicht te maken. Doe nooit dieren in een pas geverfd hok, maar geef de verf de tijd, ten minste een week, goed uit te harden, zodat ook alle ongewenste gifstoffen vervluchtigd zijn. Evenzeer is het wijs het gaas om de ren of een eindweegs de bodem in te laten gaan of aan te laten sluiten op een deels ingegraven (bak)stenen rand. Zodoende houdt u de kipjes en vooral de kuikentjes beter in de voor hen bedoelde ruimte. Als bovendien het gaas met metaalverf zwart wordt geschilderd blijft het langer in een goede conditie en kunnen de dieren beter bekeken worden.

     

'klik' hier om terug te gaan naar de pagina 'Chabo's houden'...

     
[ Startpagina > de C.L.C. > Chabo's houden > Suggestie voor een onderkomen voor Chabo's]